|
LunaCol
| Dostępność: Ekspresowa wysyłka w 24h.
|
|
Cena | Zamówienia telefoniczne: (85) 652 02 01
| |
LunaCol
suplement
diety
60
kapsułek
LunaCol
– jest najważniejszym produktem suplementacyjnym, jaki powstał w historii COLWAY.
Jest pierwszym w Europie ogólnodostępnym produktem, który zawiera
lunazynę – unikalnie występujące w przyrodzie białko, które budzi
nadzieje ludzkości na przełom w wielu dziedzinach nauki, będące zarazem
pierwszym poznanym pokarmem epigenetycznym. Aby wyjaśnić, czym jest pokarm epigenetyczny, warto posłużyć się obrazowym przykładem z życia społeczności pszczół.
Powszechnie wiadomo, że każdy z osobników, żyjących w jednym roju, pełni w nim określoną rolę:
królowej - matki, robotnicy lub trutnia.
Ciekawe
jest to, że larwy pszczół na początku rozwoju zawsze są takie same i
nie posiadają charakterystycznych cech przypisanych do danej funkcji.
Co zatem determinuje ich przeznaczenie i wyznacza konkretną rolę w
społeczności, wpływając na to, czy pszczoła będzie żyjącą kilkanaście
tygodni robotnicą, czy płodną królową, która dożyje nawet pięciu lat?
Otóż nie jest to zapisane w genomie pszczół, lecz decyduje o tym pokarm,
który larwy i poczwarki spożywają w fazie rozwoju.
To
unikalne składniki zawarte w mleczku pszczelim, wysoko białkowym
pokarmie przeznaczonym dla królowych powodują, że karmiona nimi larwa
staje się matką. Natomiast larwy żywione pyłkiem kwiatowym przeobrażają
się w zwykłe robotnice. Ten fenomen pokazuje, że sam dobór pożywienia
diametralnie zmienia biologiczny los pszczół, a mleczko pszczele jest
niezwykle wartościowym pokarmem epigenetycznym.
Pokarm epigenetyczny – to takie białko, które zdolne jest poprawiać zapisany w genach „los biologiczny” tego, kto go spożywa.
Epigenetyka: Chcąc zrozumieć czym jest epigenetyka,
możemy sobie wyobrazić, że „napisano” nas genetycznie trochę
długopisem, a trochę ołówkiem…
Zapis długopisem, to GENOM – jego nie zmienimy. Zapis ołówkiem, to EPIGENOM – i jego możemy zmienić! Nie
możemy wprawdzie zmienić swojego DNA, gdyż nie jesteśmy pszczołami – ale
możemy, jak się okazuje, niezdrowe geny, okresowo, a nawet całkowicie
„wyłączać”, a zdrowe „promować”. Pierwszym opisanym pokarmem epigenetycznym – który ma wpływ na epigenom człowieka – jest lunazyna.
Epigenetyczność
lunazyny manifestuje się tym, że chociaż nie jest ona władna zmienić
naszego kodu DNA, to systematycznie dostarczana organizmowi, pozytywnie
wpływa na to, jak nasze DNA wyraża siebie. Dobre zmiany, które zachodzą w
ustroju dzięki odżywianiu się pokarmem epigenetycznym, a są obserwowane
przez stosujących lunazynę w relatywnie krótkim czasie, mają miejsce
zawsze na poziomie komórkowym i są dziedziczone! Fakt ten powoduje, że
lunazyną suplementują się nie tylko osoby dbające o swoje zdrowie, lecz
również pary planujące dziecko. Jest
to pierwsza substancja odżywcza, na tyle wnikliwie zbadana naukowo, że
absolutnie zasadnymi wydają się twierdzenia lekarzy amerykańskich, iż za
jej pomocą możemy realnie i w sposób mierzalny wpływać na kondycję
naszego organizmu, a nawet przekazywać, uzyskane dzięki spożywaniu
lunazyny, korzyści zdrowotne swoim potomkom!
Jesteśmy tym, co jemy – stwierdził już Hipokrates.
Jesteśmy tym, co przyswajamy – mówimy dzisiaj w COLWAY,
świadomi złożoności procesów metabolicznych.
Jeżeli
kiedykolwiek ludzkość poznała substancję doskonale definiowaną przez te
dwie sentencje, to jest nią właśnie lunazyna, która realnie poprawia
kondycję organizmu. Wynika to m.in. z jej doskonałej przyswajalności,
ponieważ będąc wbudowana w kompleks białkowy (albumina 2s), nie ulega w
żołądku strawieniu i przedostaje się poprzez jelita do krwi, a następnie
do komórek. Nie
dziwi nas to, że spośród wielu cząsteczek występujących na ziemi,
pierwszym opisanym pokarmem epigenetycznym okazało się białko, które
było przecież zaczątkiem ewolucji. To właśnie na białku, które jest
częścią każdej komórki naszego ciała, opiera się jedyne, jak dotąd
poznane życie we Wszechświecie.
Obecnie lunazynę w formie bioaktywnego
peptydu, realnie wpływającego na pozytywną ekspresję genów, pozyskuje
się tylko z ziaren soi, w których białko to występuje w mikroskopijnych
ilościach. Lunazyna, odkryta dopiero u schyłku XX wieku, była przez
szereg lat, szczególnie w Europie, substancją tak drogą i trudno
dostępną, że brakowało jej nawet dla laboratoriów prowadzących badania
nad wykorzystaniem właściwości tego peptydu w medycynie. Spowodowane to
było z jednej strony nieznajomością technologii izolowania go, a z
drugiej rozszerzaniem przez naukowców amerykańskich zastrzeżeń
patentowych na sposoby jego pozyskiwania.
Lunazyna
od kilku już lat nie jest substancją owianą tajemnicą, ani produktem
marketingowym, jak wiele protein w przeszłości, które reklamowano
komercyjnie, jako panaceum na wszystko. Na temat tego peptydu, bardzo
unikalnego pod względem sekwencyjności tworzących go aminokwasów,
napisano już tysiące opracowań, a wśród nich wiele poważnych prac
naukowych, dokumentujących wyniki badań medycznych nad lunazyną, jako
lekiem na choroby układu krążenia, Alzheimera i Parkinsona.
Wiele
publikacji opisuje eksperymenty, których celem było znalezienie
klinicznego potwierdzenia dla przypadków całkowitego wyzdrowienia osób
chorych na poważne schorzenia, niemożliwe do cofnięcia takie jak, np.
stwardnienie zanikowe boczne (ALS). SKŁADNIKI: Lizozym –
(muramidaza) jest jednym z enzymów bazowych dla odporności organizmów
ssaków i wrodzoną częścią naszego układu immunologicznego. Bardzo
wysokie jego stężenie zawiera, np. mleko matki, a jeszcze większe siara
(colostrum), która chroni nowo narodzone dziecko przed wszelkimi
zarazkami, zanim wytworzy ono swój własny układ odpornościowy. To jedna z
najcenniejszych substancji, jaką włączyć można do składu suplementu
diety, co jest też bardzo zasadne, gdyż nie łatwo nam pozyskać lizozym z
tego, czym się żywimy. Występuje śladowo w mleku, szczególnie kozim, o
ile nie zniszczono go w procesie UHT. Nieco więcej muramidazy znajdujemy
w kozim serze i w białkach jaj, które jednak, jeśli chcemy przyswajać z
nich lizozym, należy spożywać na surowo, ponieważ enzym ten ginie w
temperaturze maksymalnie 70 ⁰C. Suplementować
się nim trzeba długo i cierpliwie, gdyż działa bardzo powoli,
bezpiecznie dla naszego organizmu zasiedlając układ pokarmowy. Nagrodą
jest obiektywnie odczuwalna i trwała poprawa odporności. „Wolny jak
żółw, silny jak wół” – mówią o lizozymie immunolodzy, wskazując na to,
że w stanie oczyszczonym wykazuje aktywność przeciwbakteryjną jeszcze w
rozcieńczeniu 1:7, a siłę jego działania aseptycznego pokazuje np. to,
że 1 ml muramidazy jest w stanie obronić tysiąclitrową kadź wina przed
wszelkimi drobnoustrojami chorobotwórczymi!
Aleksander Fleming odkrył w 1922 roku ten, właściwy wszystkim żywym
organizmom, pierwotny mechanizm obronny, na zasadzie którego działa
lizozym. Od początku właśnie wyizolowanie i zastosowanie po raz pierwszy
tego naturalnego enzymu, uważał za najważniejsze dzieło swojego życia,
nie zaś penicylinę, z której zasłynął. Niewiele jest na świecie dostępnych suplementów diety z lizozymem, gdyż technologia pozyskiwania go w formie dimeru,
niezwykle skutecznej w działaniu również przeciw bakteriom
antybiotykoodpornym, a co najważniejsze – synergicznej dla lunazyny,
należy do bardzo kosztownych. Tutaj z pomocą przychodzą ponownie polskie
biotechnologie, dzięki którym dimery lizozymu weszły w skład preparatu LunaCol. Betaglukany –
są najważniejszymi składnikami błonnika pokarmowego. Ich systematyczne
spożywa nie jest głęboko uzasadnione szeroko rozumianą profilaktyką. W
rosnącej świadomości potrzeby uzupełniania naszej codziennej diety o
substancje prozdrowotne, coraz więcej uwagi poświęca się polisacharydom.
W
LunaColu nie ma wypełniaczy kapsułki, a rolę tę pełnią niezwykle
potrzebne naszemu organizmowi beta glukany, konkretnie zaś β-glukany o
masie 1,3 -1,6D. Wykazują one m.in. działanie stymulujące wytwarzanie
przez organizm lizozymu.
Nasz
ustrój, kiedy naturalnie walczy z chorobą – posługuje się następującym
mechanizmem: „stwierdziwszy” obecność mikrobów, budzi własne β-glukany,
których szczególnie formy o masie 1,3 -1,6D zwiększają aktywność
makrofagów. Powoduje to natychmiastową eksplozję lizozymu ustrojowego. W
ten sposób organizm nastawia się na „wojnę” obronną.
Wpływ
beta - glukanów na układ odpornościowy, zwłaszcza na pierwszą linię
obrony czyli makrofagi, udowodniono w licznych światowych ośrodkach
badawczych. Beta glukan potęguje działanie komórek odpornościowych,
zwiększając ich zdolność do walki z niebezpiecznymi mikroorganizmami.
Wywiera także wpływ na szybkość produkcji krwi w szpiku kostnym. Jego
regularne stosowanie nie tylko zwiększa aktywność, ale i liczbę naszych
komórek krwi.
Beta
glukany zwiększają lepkość pokarmów, formułując kleisty roztwór w
żołądku. Dzięki temu glukoza wchłania się stopniowo, nie powodując
dużych wahań cukru we krwi po posiłku. Dlatego β-glukany zalecane są
osobom chorym na cukrzycę, a także zdrowym – w celu zapobiegania jej
wystąpienia.
SKŁAD:
Ekstrakt z drożdży Saccharomyces cerevisiae,
standaryzowany na 25% beta-D-glukanu, żelatyna rybia (kapsułka),
substancja przeciwzbrylająca (węglan wapnia), lizozym, ekstrakt z ziaren
soi standaryzowany na 10% lunazyny.
Kapsułki
użyte w preparacie nie zawierają barwników i są wytwarzane z żelatyny
rybiej. Produkt nie zawiera glutenu, substancji konserwujących,
aromatyzujących, wypełniających, ani stearynianu magnezu. Jako
substancję przeciwzbrylającą zastosowano węglan wapnia, używany w lekach
i suplementach diety.
Składniki
w przeliczeniu na
zalecaną dzienną
porcję: Składniki
| 2 kapsułki
(966
mg)
|
Ekstrakt
z drożdży Saccharomyces cerevisiae, w tym beta-D-glukan
| 700 mg 175
mg*
| Lizozym | 30 mg*
| Ekstrakt
z ziaren soi, w tym lunazyna
| 10
mg 1 mg*
| *RWS - Nie ustalono dziennej referencyjnej wartości spożycia
Zawartość netto: 60 kapsułek po 483mg
(28,98g).
Dobór
i proporcje użytych w preparacie LunaCol komponentów są wynikiem
wieloletnich konsultacji z polskimi naukowcami w dziedzinie medycyny, w
tym immunologii.
W preparacie LunaCol znajduje się wyłącznie lunazyna izolowana z ekologicznych odmian soi, niemodyfikowanych genetycznie.
Badania
wykazały, że lunazyna w żaden sposób nie odpowiada za reakcje
alergiczne wywoływane przez produkty sojowe. Nie ma również żadnego
wpływu na gospodarkę hormonalną, gdyż nie jest w żaden sposób powiązana z
fitoestrogenami.
ZALECANE DZIENNE
SPOŻYCIE 1 kapsułka, dwa razy dziennie, popić połową szklanki wody.
PRZECHOWYWANIE:
Kapsułki należy przechowywać w miejscu
suchym, zacienionym - w temperaturze pokojowej. W sposób niedostępny dla
małych dzieci.
Ważne:
Produkt POLSKI.
Wyprodukowany w zgodzie z zasadami Dobrej Praktyki
Produkcyjnej (GMP) w certyfikowanym
laboratorium. Produkt
wytwarzany jest ze składników najwyższej jakości, w reżimie
farmaceutycznym i w najbardziej rygorystycznych normach jakościowych.
Na
temat substancji będących składnikami LunaColu powstała obszerna
literatura, wskazująca na ich właściwości prozdrowotne i dająca podstawy
do postrzeżenia celowości systematycznego i stałego suplementowania się
β-glukanami, liozymem a szczególnie lunazyną.
© Nazwa i znak towarowy: LunaCol są objęte prawem ochronnym.
|
|