Ekstrakt z borówki
Malina (40% kwas elagowy) – prozdrowotne
działanie malin znane jest od czasów starożytnych. Maliny zawierają
cukry proste, kwasy organiczne, w tym kwasy fenolowe i olejki eteryczne o
właściwościach rozgrzewających i antyseptycznych. Są bogatym źródłem
związków śluzowych, pektyn, antocyjanów, witamin, makro- i
mikroelementów oraz substancji mineralnych. Dzięki zawartości potasu
maliny wspierają pracę serca, zawartość żelaza i fosforu wpływa
korzystnie na poziom czerwonych krwinek, a magnez regeneruje układ
nerwowy. W medycynie ludowej używano ich od wieków, jednak dopiero w
ostatnich latach potwierdzono zdrowotne działanie zawartego w malinach
kwasu elagowego – prostego fenolu, nad którym naukowcy prowadzą badania w
związku z właściwościami przeciwnowotworowymi, przeciwwirusowymi. Owoce
malin stanowią bogate źródło związków o właściwościach
przeciwutleniających, w postaci: polifenoli (kwasów fenolowych,
flawonidów wraz z antocyjanami), witaminy – A, C oraz tokoferoli,
karotenoidów, kwasów organicznych, wapnia, selenu i wielu innych. Są też
źródłem makro- i mikroelementów w tym potasu, magnezu, cynku, miedzi,
manganu i żelaza. Zawarty w nich błonnik (7%), pektyny i substancje
śluzowe, wpływają korzystnie na pracę układu pokarmowego.
Jagody acai –
ten rosnący w lasach deszczowych owoc uznawany jest przez mieszkańców
brazylijskiej Amazonii za składnik niezbędny do utrzymania zdrowia i
witalności. Mówi się również, że acai to sekret długowieczności
rdzennych mieszkańców Brazylii. Owoce acai zawierają kwasy tłuszczowe,
mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz białka, w tym 19
aminokwasów egzogennych. Zawierają też witaminy rozpuszczalne w
tłuszczach A i E, witaminy z grupy B i przeciwutleniacze. Badania
naukowców skupiają się na potencjale antyoksydacyjnym polifenoli
zawartych w acai. Każda komórka ludzkiego ciała musi odpierać codziennie
około 10000 ataków ze strony reaktywnych form tlenu zwanych wolnymi
rodnikami. Postępujące zniszczenia w całym ustroju przez ciągłe ataki
biochemiczne wolnych rodników zostały gruntownie udokumentowane licznymi
badaniami. Dowody naukowe pokazują, że polifenole w jagodach o
właściwościach antyoksydacyjnych przeciwdziałają wielu chorobom
zwyrodnieniowym od nowotworów i miażdżycy po zaburzenia kontroli glukozy
we krwi i gospodarki lipidowej. Jednak dopiero od niedawna publikowane
są dowody naukowe potwierdzające silne właściwości antyoksydacyjnych
jagód acai.
Jagody Goji – to
owoce kolcowoju tybetańskiego (Lycium barbarum), który pochodzi z Chin.
Rośnie w tybetańskich dolinach na terenach nieskażonych
zanieczyszczeniami przemysłowymi. Pierwsze zapisy dotyczące jego
wykorzystania w medycynie naturalnej pochodzą sprzed 2300 lat. Obecnie
badania potwierdzają ich wysoką zawartość odżywczą oraz właściwości
prozdrowotne. Są one źródłem białka (18 aminokwasów), węglowodanów oraz 5
nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 6, odpowiedzialnych za
wytwarzanie hormonów, pracę mózgu i systemu nerwowego. Ponadto owoce
goji są źródłem witamin (B1, B2, B6 oraz E) i składników mineralnych.
Dzięki dużej zawartości 5 karotenoidów wpływa korzystnie na wzrok.
Owocu granatu –
jest bogatym źródłem witamin A, C, E i B oraz substancji mineralnych,
takich jak wapń, krzem, żelazo, potas i jod. Zawiera również błonnik,
kwasy organiczne oraz białko. Posiada właściwości antyoksydacyjne, w
medycynie ludowej owoce granatu stosowane były w leczeniu chorób serca,
chronią naczynia krwionośne, prostatę, poprawiają samopoczucie,
odmładzają i dodają sił witalnych. Granaty zawierają duże ilości kwasów
organicznych, białka oraz witaminy i minerały. Owoce granatu to źródło
kwasu punikowego (omega 5), wykazującego działanie przeciwstarzeniowe,
przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Owoc granatu, oprócz ogromnej ilości
antyoksydantów jest jednym z głównych źródeł związku zwanego kwasem
elagowym. Kwas elagolowy zawarty w granacie to silny przeciwutleniacz –
wzmacnia ściany komórek skóry, co wpływa na zwiększenie jej odporności i
chroni przed działaniem wolnych rodników.
Brokuł – uważany jest za warzywo o dużych właściwościach odżywczych i
zdrowotnych, zawiera witaminy i mikro- oraz makroelementy, takie jak
witamina C , β-karoten, witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo,
fosfor, potas. Brokuły są niskokaloryczne, zawierają białko oraz
błonnik, który wspiera trawienie i daje nam poczucie sytości. Badania
wykazują, iż brokuł posiada również aktyw-ność przeciwnowotworową oraz
działanie antyoksydacyjne.
Jarmuż
– to doskonałe źródło wit. K, A, C, B6, wapnia, potasu, miedzi i
manganu, ponadto posiada w swoim składzie błonnik, tiaminę, ryboflawinę,
folian, żelazo, magnez i fosfor. Jarmuż ma korzystny wpływ na układ
sercowo-naczyniowy. Duża zawartość wapnia i magnezu w jarmużu pomaga
budo-wać kości i chronić przed zwyrodnieniami. Zawiera błonnik
poprawiający trawienie oraz karotenoidy (beta karoten, luteinę,
zeaksantynę) – przeciwutleniacze, które spowalniają procesy oksydacyjne,
co przyczynia się do zapobiegania rozwojowi chorób nowotworowych.
Jarmuż zawiera dużą ilość karotenoidów (o kolorze żółtym, pomarańczowym i
czerwonym) maskowanych przez zielony barwnik chlorofil. Ma on działanie
przeciwutleniające i wspomaga procesy oczyszczania organizmu ze
związków toksycznych.
Szpinak –
dzięki zawartości beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych
przeciwutleniaczy – chroni on komórki organizmu przed miażdżycą i
wskazany jest w diecie antynowotworowej. Szpinak polecany jest osobom
żyjącym w stresie, gdyż jest on źródłem magnezu, który ma duży wpływ na
funkcjonowanie układu nerwowego. Zdecydowanie obniża podatność na stres,
wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega bólom i zawrotom głowy.
Liście szpinaku zawierają dużo obniżające-go ciśnienie potasu.
Współdziałanie potasu i magnezu reguluje pracę serca. Szpinak jest
bogaty w witaminę K odgrywającą ważną rolę w krzepnięciu krwi, witaminy z
grupy B obniżające cholesterol oraz istotną dla opóźnienia procesów
starzenia witaminę E.
Ekstrakt z liści zielonej herbaty –
zielona herbata znana jest w Chinach i w Japonii od tysięcy lat jako
napój o wielkiej mocy. To silny antyoksydant, który wspiera układ
odpornościowy i przeciwdziała skutkom starzenia się organizmu. Zielona
herbata charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością polifenoli. Są to
związki organiczne, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne
wiążące wolne rodniki, które mają niekorzystny wpływ na organizm –
przyspieszają procesy starzenia. Właściwości te pomagają redukować i
opóźniać oznaki starzenia się organizmu, wspierając jednocześnie jego
witalność. Zielona herbata wspomaga pracę układu krwionośnego, pomaga
zapobiegać niszczeniu komórek, wspomaga odporność. Badania
przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Birmingham wykazały, że
wyciąg z zielonej herbaty znacznie wspomaga proces spalania tkanki
tłuszczowej podczas spoczynku. Znakomicie wpływa na organizm przy walce z
nadwagą i otyłością.
Ekstrakt z owocu jabłka
Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy
Ekstrakt z owocu mango
Ekstrakt w owocu marakuja –
(inaczej passiflora) to aromatyczny owoc rosnący w klimacie
pod-zwrotnikowym. Owoce marakui zawierają b-karoten, witaminę C,
niacynę, potas, wapń, żelazo oraz błonnik. Badania nad właściwościami
zdrowotnymi trwają już około 100 lat. Wykazano, iż za prozdrowotne
działanie owoców marakui odpowiedzialne są związki należące do trzech
grup: alkaloidów, glikozydów i flawonoidów. Badania potwierdziły także
właściwości przeciwzapalne, przeciwskurczowe, uspokajające.
Ekstrakt z owocu arbuza
Izolat białka sojowego
Błonnik pszenny (gluten free).
Białko zapewnia lepszą regenerację
organizmu, a aminokwasy, które zawiera, przyczyniają się do poprawy
wyglądu włosów, skóry i paznokci.
Białka utworzone są z aminokwasów
połączonych wiązaniami peptydowymi -CNOH-.
Zazwyczaj pojedynczy łańcuch
polipeptydowy składa się z więcej niż stu aminokwasów. Białko występuje w
każdym żywym organizmie i jest strukturalnym składnikiem mięśni i
innych tkanek ustroju. Ponadto bierze udział w budowie hormonów, enzymów
i hemoglobiny.
Bywa również, że białko jest źródłem energii, jednak nie
jest ono pierwszym wyborem organizmu. Wyodrębniono i zidentyfikowano 20
aminokwasów, które są niezbędne dla ludzkiego wzrostu i metabolizmu.
Dwanaście z nich, a u dzieci jedenaście, określa się mianem „endogenne”,
co oznacza, że organizm nie musi przyjmować ich z pożywienia, a potrafi
je sam wyprodukować. Pozostałe aminokwasy nie mogą być syntezowane i
muszą być przyjęte „z zewnątrz”.
Brak któregokolwiek z aminokwasów
zaburza proces wzrostu, odbudowy, regeneracji lub prowadzi do chorób.
Dlatego właśnie diety wysokobiałkowe stają się coraz popularniejsze
wśród osób nieparających się zawodowo sportem.